Gezond tandvlees

Zo voorkom je ontstoken tandvlees: 3 tips!

De gezondheid van je tandvlees is ontzettend belangrijk voor het behoudt van je tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees kan niet alleen erg vervelend zijn, maar kan ook nog eens gevolgen hebben voor je gezondheid. Beter voorkomen dan genezen dus!

Hoe herken je ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees is niet bij iedereen even duidelijk zichtbaar. De veelvoorkomende symptomen zoals rood, slap of opgezwollen tandvlees komen namelijk niet altijd voor. Soms veroorzaakt ontstoken tandvlees bijvoorbeeld ook alleen een vieze smaak, slechte adem of zelfs geen directe klachten. Ondanks dat de meeste klachten als vervelend worden ervaren, geeft ontstoken tandvlees meestal geen pijnklachten. Dit kan ervoor zorgen dat je met je ontstoken tandvlees blijft lopen, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Lach je ontstoken tandvlees daarom niet weg en onderneem actie!

3 tips voorkomen ontstoken tandvlees

Over het algemeen is ontstoken tandvlees goed te behandelen, maar er zijn ook een aantal stappen die je kunt zetten om dit te voorkomen. Benieuwd naar wat je zelf kunt doen? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Tip 1: Poets je tanden twee keer per dag

Door elke dag twee keer je tanden te poetsen met een (elektrische) tandenborstel zorg je er al voor dat je gebit voor een groot deel wordt gereinigd. Ook wanneer je tandvlees al is ontstoken is het belangrijk om door te blijven poetsen om verdere uitbreiding van de ontsteking te voorkomen.

Tip 2: Reinig dagelijks tussen je tanden

De veroorzaker van ontstekingen? Hardnekkig tandplak. Om ervoor te zorgen dat tandplak niet blijft zitten tussen je tanden, is het belangrijk om ook dagelijks het gebied tussen je tanden stevig te reinigen met bijvoorbeeld tandenstokers, flosdraad of ragers. Maar let op: overleg altijd met je tandarts of mondhygiënist welke hulpmiddelen voor jou het meest geschikt zijn. Dit kan per persoon verschillen.

Tip 3: Ga regelmatig naar de tandarts of de mondhygiënist

Door je gebit regelmatig te laten controleren op tandplak en – het gevolg van tandplak – tandsteen door een tandarts of mondhygiënist kun je tandvleesontstekingen voor zijn. De tandarts of mondhygiënist reinigt je gebit grondig en kan eventuele ontstekingen in het tandvlees vroegtijdig opsporen. Ga daarom minstens één keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist. Bij voorkeur twee keer om je gebit zo gezond mogelijk te houden.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe jij jouw gebit gezond houdt? Lees meer over een goede mondverzorging.